top of page

75K supporters bij 1/2 finale

De halvefinaleplek van Oranje op het EK voetbal maakt een ongekende voetbalgekte los in Nederland. Dortmund maakt zich op voor een feestelijke invasie als er woensdag de halve finale tegen Engeland wordt gespeeld.De beelden van hossende Oranje-massa’s in Duitsland gingen al de hele wereld over, maar woensdag wacht een feestje in de overtreffende trap. Dan speelt het Nederlands elftal tegen Engeland voor een plek in de finale, mogelijk de eerste op een EK sinds 1988.


Voor het eerst op dit toernooi speelt Oranje nu écht dicht bij de grens, in Dortmund in het Ruhrgebied, op slechts tweehonderd kilometer rijden van Utrecht. De KNVB schat op dit moment dat 75.000 mensen zullen afreizen naar de speelstad, veel meer dan er entreekaartjes beschikbaar zullen zijn in het Westfalenstadion. Ook tegenstander Engeland zal vele duizenden supporters meenemen.


In de eerdere speelsteden Hamburg, Leipzig, Berlijn en München waren er ook al steeds tienduizenden Nederlanders bij, samen zorgend voor een groot oranjegekleurd voetbalfeest, compleet met artiesten en de inmiddels wereldberoemde Oranjemars naar het stadion. Een speciale delegatie van de KNVB reisde daarom gistermorgen al naar Dortmund voor overleg met de plaatselijke autoriteiten en de politie.


Door de enorme toeloop van Nederlanders én Engelsen is het veiligheidsrisico in Dortmund relatief wat hoger. Niettemin verliep de wedstrijd tussen Oranje en Turkije zaterdag in Berlijn zonder problemen, evenals aanloop naar de aftrap, toen duizenden Nederlanders in optocht naar het Olympiastadion liepen. Veel Turkse voetbalfans mengden zich vrolijk in de supporterskaravaan.


,,De sfeer is steeds fantastisch geweest’’, zegt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. ,,Het laat zien hoe voetbal verbroedert, hoe het saamhorigheid brengt in alle lagen van de maatschappij. Het Nederlands elftal is daar hét toonbeeld van.’’

Comentarios


bottom of page